Tuesday, July 24, 2012

Deliciu cu mere si prune cu sorbet de mere verzi

         


      E iulie si merele de vara sunt coapte si zemoase, prunele ne zambesc zglobii din livezi si parca mirosul de scortisoara de la prajitura cu mere gatita de bunica ne urmareste peste tot. Am sa impartasesc cu voi o reteta clasica de parjitura cu mere, dar nu de la noi, pt ca nu cred ca este femeie care sa nu stie sa faca o prajitura cu mere, ci din Marea Britanie, pt ca am considerat aceasta reteta delicioasa si usor de facut.Asa ca, de ce sa nu ne jucam putin cu ingredientele daca in final tot prajitura cu mere iese...adica ..sa fiu sincera prajitura mea e  cu mere si cu prune, pentru ca eu cred ca e o cobinatie fantastica.De fapt acesta reteta functioneaza cu orice fructe gasiti acum vara: mere, prune, zmeura, afine, strugurasi, rubarba ...cerul e limita :) Englezii se mandresc cu ea pt ca prajitura asta '' Apple(and  plum) crumble'' e un fel de simbol national si au de ce pt ca sincer...e delicioasa. Ei o fac tot timpul anului doar ca difera fructele folosite in functie de anotimp.Se serveste calda insotita de un glob custard(crema de oua si vanilie) sau de inghetata de vanilie sau sorbet de lamaie sau mere verzi, asa cum o fac si eu.

            De ce avem nevoie?

Pentru prajitura:
500 gr mere de vara spalate si taiate in bucati(fara seminte)
500 gr prune dulci spalate si taiate in 2(fara samburi)
200 g zahar tos
2 plicuri zahar vanilat
400 gr unt sau margarina pt prajituri
800 gr biscuiti cu gust de vanilie(pt prajituri, vrac)(sincer englezii fac ei compozitia pt 'crumble'..dar eu aici trisez putin cu biscuitii..si imi si place mai mult)
1 lingurita de scortisoara macinata
Pentru sorbet
1.5 litrii suc de mere de vara verzi(obtinut prin stoarcerea merelor)
1 lamaie
1limeta
400 gr zahar
300 ml apa minerala
putin colorant natural alimentar verde

             Cum procedam?

      In primul rand dam drumul la cuptor la foc mediu cu 30 min inainte de a coace prajitura.Zdrobim bine biscuitii pana nu mai sunt bucati mai mari decat o aluna...dar incercati sa ii faceti 'praf' :)) Topiti untul sau margarina si adaugati peste biscuiti.Amestecati bine pana cand biscuitii formeaza bulgarase si toata compozitia este acoperita cu unt. Fructele curatate si taiate(merele sa fie egale cu jumatatile de prune) le amestecati bine cu zaharul tos si zaharul vanilat.Daca va plac prajiturile foarte dulci se mai poate aduga zahar in compozitia de biscuiti ..dar eu consider ca biscuitii sunt destul de dulci pt gustul meu.Se ia o tava mai adanca(eu am folosit tava de la cuptor) si se unge cu margarina sau unt.Se ia 2/3 din compozitia de biscuiti si se formeaza o baza in tava, cam de 1.5 cm grosime, de preseaza bine pt a nu se imprastia cand taiem prajitura.Se aseaza peste stratul de biscuiti fructele in mod egal , se presara scortisoara si se poate adauga si sucul lasat de fructe.


 Peste fructe adaugam biscuitii ramasi formand ca o foaie peste ele.Dam la cuptor pentru 35-40 de min sau pana crusta de biscuiti devine aurie.Atentie daca focul e prea tare se arde foarte usor si fructele nu se coc, iar daca focul e prea incet totul fierbe si prajitura nu devine crocanta!

           Pentru sorbet:

Eu fac de obicei sorbetul cu o seara inainte pt ca are nevoie sa stea la congelator 4-5 ore cel putin.
Pun la fiert sucul de mere, zaharul, sucul de la limeta si sucul de la jumatate de lamaie, coaja de limeta.Fierb pana compozitia scade la jmatate ca sa obtinem un gust intens de mere verzi.Lasam sa se raceasca si o strecuram prin strecuratoarea de ceai( foarte fina).Adaugam apa minerala,amestecam bine, si mai adaugam cateva picaturi de colorant natural alimentar pt a readuce culoare de mere verzi(culoarea se pierde prin fierberea sucului).Nu adaugati prea mult colorant pt ca nu va arta bine sorbetul.Puneti intr-un container si dati la congelator pentru un minim de 4 ore.Va trebui sa amestecati compozitia des la inceput iar apoi odata pe ora pt a incorpora cat mai mult aer si a obtine un sorbet fin fara cristale de gheata.
        Prajitura se serveste calda cu un glob, doua de sorbet rece.



                                                   Pofta buna!!!






No comments:

Post a Comment