Ma declar o mare iubitoare a mancarurilor din peste.Dar poate cel mai mult imi place crapul nostru autohton gatit in dulcele stil romanesc: prajit in crusta de malai si cu mujdei aprig de usturoi.Tin sa mentionez ca pestele din aceasta reteta e autohton, proaspat prins din lac de tatal meu(un pescar foarte priceput atunci cand prinde peste :) si foarte ghinionist cand nu prinde :)) si caruia tin sa-i multumesc pentru aventurile pescaresti in care ma implica si ma ia si pe mine. Deci, sa revenim la oile noastre...adica la pestele nostru...e o reteta simpla, delicioasa si garantat o sa o mai faceti daca inca n-ati facut-o.
De ce avem nevoie? Pentru 4 persoane:
1 crap de cca 2 kg sau cate 2 bucati de persoana(pot sa fie fileuri sau portiuni din peste cu os cu tot, eu prefer sa mananc pestele pe os pt ca e mult mai gustos)4 linguri de faina de malai
sare, piper, usturoi granulat(DA! folosesc si imi place pt ca e practic)
Pt mujdei:
5 catei de usturoi,
sare ,
putin ulei,
putin patrunjel tocat foarte fin
Pt garnisit patrunjel si o rosie mica
Cum procedam?
Spalam bine pestele si il portionam daca este necesar, il uscam cu un prosop de hartie ca sa nu mai aiba apa pe el, il saram si piperam bine si il dam la frigider macar o jumatate de ora sa il patrunda sarea. Intr-o farfurie mai lata punem faina de malai, putina sare si usturoi granulat(cam o lingrita rasa), amestecam bine si dam deoparte.Incingem o tigaie cu ulei(uleul sa aiba cam 1 cm in tigaie.NU folositi ulei de masline pt a praji acest peste, ii va schimba gustul radical)), luam cate o bucata de peste si o dam prin amestecul de faina si punem in tigaie cu partea care are piele in jos.Trebuie ca atunci cand punem pestele uleiul sa sfaraie, semn ca e destul de incins, dar dupa cam 1 min de sec dam focul mai incet, pe mediu, ca pestele sa se poata patrunde si inauntru nu numai la suprafata.Prajim pe toate partile pana devine auriu si crocant.Scoatem din tigaie pestele pe un prosop de hartie sa absoarba excesul de ulei.Pt mujdei curatam usturoiul, il pisam cu o presa marunta, il frecam cu putina sare si adaugam treptat cam o lingura de ulei in timp ce il frecam cu o lingura. dupa aceea adaugam cam o jumatate de cana de apa si omogenizam din nou.Mie imi place sa adaug cateva frunze de partunjel proaspat tocat foarte fin pt un plus de prospetime si culoare.
Serviti pestele proaspat, cald cu mujdei si daca va place cu mamaliguta.Sper sa va placa macar la fel de mult ca si mie!
No comments:
Post a Comment