Sunday, July 15, 2012

Costite in stil chinezesc cu sos dulce acrisor

   
          Daca este ceva ce imi place, si ma face sa ma simt bine cand sunt singura, este mancarea chinezeasca si tailandeza. Am decis sa impartasesc cu voi aceasta reteta de costite dulci si aromate cu sos dulce acrisor cu  o tenta picanta de cilli, ca sa va arat ca mancarea chinezeasca poate sa fie si mancare festiva nu numai take out de la fast food.

       De ce avem nevoie? Pentru 4 persoane:

1 kg costite slabe de porc portionate
2 morcovi mari (unul pt decor unul pt sos taiat in fasii inguste(julien))
2 ardei grasi taiati julien
250 g ciuperci albe taiate felii
200 g ananas taiat bucatele mici de 1 cm si putin suc de ananas (cam 5-6 linguri)
1 conserva de bambus
4 catei de usturoi
4 linguri de ketchup
3 linguri de miere de albine
4 linguri de sos de soia light
2 lingurite de condiment chinezesc 5 spice ( se gaseste in orice supermarket)
1 lingurita de cilli flakes (cilli uscat si maruntit)
sare (daca mai este nevoie doar) si piper
orez cu bobul lung fiert pt garnitura

     Cum procedam?

     Dondimentam costitele cu sare si piper si le punem intr-o tigaie incinsa cu putin ulei, le prajim sa prinda putin culoare. Intre timp, intr-un bol facem un mix din 2 linguri de ketchup, 2 linguri sos soia, 1 si 1/2 linguri miere, 2 catei de usturoi pisati, 1 lingurita de 5 spice si  1/2 lingurita de cilli flakes. Adagam cam 300 ml apa (sau cat e nevoie astfel incat costitele sa fie fierte bine) si amestecam cu aceste ingrediente ca sa obtinem un sos. Acest sos il punem peste costite si lasam la fiert pana cand carnea devine moale si se ia de pe os, iar sosul scade si se caramelizeaza putin .
      Intr-un wok (tigaie chinezeasca adanca) la foc iute se incinge putin ulei, se adauga usturoiul ramas taiat grosier (aveti grija!!usturoiul se arde repede si se amareste) , ardeieul, morcovii si ciupercile.Se prajesc pana se immoaie putin legumele apoi adaugam ananasul si bambusul. Adaugam apoi 2 linguri de ketchup, 1 si 1/2 linguri de miere, 2 linguri de sos de soia, sucul de ananas, 1 lingurita de 5 spice si 1/2 lingurita cilli flakes . Amestecam totul si lasam pe foc inca 2-3 min. La final gustam de sare si adaugam putin piper.
      Servim alaturi de orez fier si costite. Garnisim cu coriandru proaspat, morcov si catravete verde.

                                   Pofta buna!!


No comments:

Post a Comment